Ειδοποίηση

Φαράγγι Φόνισσας

Το Φαράγγι Φόνισσας

Ένα τεχνικά απλό – όταν δεν έχει πολλά νερά – αλλά πολύ όμορφο φαράγγι. Μοναδικό του χαρακτηριστικό το ότι σε ένα σημαντικό του μέρος μετατρέπεται σε σπηλιά. Πρόκειται για ένα ποτάμι (εποχιακά) που περνά από το χωριό Κορφιώτισσα και στην πορεία του προς την θάλασσα συναντά έναν μεγάλο ασβεστολιθικό όγκο τον οποίο και διαπερνά. Για αυτό ακριβώς τον λόγο το φαράγγι είναι ιδιαίτερα στενό: σε ορισμένα σημεία το πλάτος του είναι μικρότερο και από μισό μέτρο. Επίσης είναι αποικία αγριοπερίστερων, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως ένα σημαντικό καταφύγιο ορνιθοπανίδας.

Ενδιαφέρον είναι πως το συγκεκριμένο φαράγγι αλλάζει συνεχώς λόγω του μεγάλου όγκου φερτών υλικών που μεταφέρει το νερό (κυρίως αργιλώδους λάσπης). Υπάρχει ένα σημείο που οι παλαιότεροι το θυμούνται jump και έχει καταλήξει μια απλή καταρρίχηση...

Καταβάσεις και ώρα διάσχησης
Η μεγαλύτερη του κατάβαση είναι 18 μέτρα, η υψομετρική του διαφορά ανάμεσα στην είσοδο και την έξοδο 250 μέτρα και το μήκος του περίπου 1.500 μέτρα. Για να το διασχίσει μια τετραμελής ομάδα θα χρειαστεί τρεις περίπου ώρες.

Προσέγγιση
Για να το προσεγγίσουμε ξεκινάμε από το χωριό Κάτω Λουτρό (που βρίσκεται δυτικά του Ξυλόκαστρου) και ανηφορίζουμε προς το χωριό Κορφιώτισσα. Πριν το χωριό ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο που θα μας βγάλει στην είσοδο του φαραγγιού.

Χαρτογράφηση του φαραγγιού από τον Άγγελο Βλαχόπουλο του Θησέα:

Χαρτογράφηση της Φόνισσας

Χάρτης προσέγγισης από την γραμματεία της συνάντησης.

Tracks points για την πρόσβαση από την γραμματεία της συνάντησης.

Φωτογραφίες (των Κατερίνα Μαλαμά, Αντώνη Βορριά, Κωνσταντίνου Μπέκα, Μιχάλη Φουντουλάκη, Μάρκου Σιδέρη και Εύη Μπάρλα):

Share this post / μοιραστείτε την δημοσίευση