Σύνοψη των δράσεων του ΣΕΛΑΣ κατά το 2012 στην Φτερόλακκα

Αποστολές στην Φτερόλακκα (-290μ) και στον Παρνασσό γενικότερα.

Συντονιστής: caspex

Σύνοψη των δράσεων του ΣΕΛΑΣ κατά το 2012 στην Φτερόλακκα

Δημοσίευσηαπό caspex » Παρ Νοέμ 30, 2012 11:52 am

Συνοψίζω εδώ όλες τις φετινές δράσεις (επιγραμματικά...)

Ο συλλογος συνέχισε και φέτος τις δράσεις του στην καταβόθρα Φτερολακκα η οποία ΄μετα από πολλά χρόνια αρματώθηκε μέχρι το τέλος (-280μ), φωτογραφήθηκε, και βιντεοσκοπηθηκε εκ νέου και υπό πολύ καλύτερες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος επισκέφτηκε το σπήλαιο στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο νερό και λιγότεροι υδρατμοί. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον πολύ καλύτερο φωτισμό (νέας τεχνολογίας αυτοσχέδιοι φακοι σχεδιασμένοι από μέλη του συλλόγου μας (Κομνηνος, Ηλιάς, Νικόλας) επέτρεψαν πολύ καλό φωτισμό στις αίθουσες και τα μεγαλά πηγάδια του συγκεκριμένου σπηλαίου (καταβόθρα)

Οι αποστολές του 2012 αναφέρονται επιγραμματικά εδώ:
- 1 & 2 Μαϊου 2012 με την συμμετοχή περι των 20 ατόμων (πολλά από τα σεμινάριατου 2012). Το σπήλαιο άρματωθηκε μέχρι τα -100 ενώ πραγματοποιήθηκε κατάβαση από το σεμινάριο 2012 μέχρι τα -35 και για τον σκοπό αυτό στήθηκε κεκλιμενη τυρολεζικη / "τελεφερίκ" μεταξύ του πρώτου και 2ου παταριου.
- 12-5-2012: Μελη:Αγγελος Γυφτουλας, Μιχάλης Τσοπελας, Στέφανος Τζιοβας, Απόστολος Κούρτης,Κώστας Αδαμόπουλος. Αναχώρηση πρωί από Αθήνα (απο Αραχωβα), διαδρομή υπό βροχή μέχρι την είσοδο. Ο δρόμος ηταν γενικά βάτος από ΙΧ όμως σε κάποια σημεία κοντεψαμε να κολησουμε στην λάσπη. Μπήκαμε στην σπηλιά κατα της 11:00 με στόχο να συνεχίσουμε την τραβέρσα στα -100. Χωριστηκαμε σε δυο ομάδες: η μια έκανε διορθώσεις στο αρματωμα στα -25 (Κωστας, Στέφανος, Αγγελος) και η άλλη ομάδα στα -60 (Μιχάλης, Απόστολος). Τα αρματωμα στα -25 έγινε πολύ πιο άνετο (καταργηθηκαν μετα απο 5 χρονια τα βυσματα "στο ταβανι") ενώ το αρματωμα στα -60 ενισχύθηκε με 2 νέα βυσματα. Στην συνέχεια η σύνθεση των ομάδων άλλαξε: Στέφανος, Αγγελος και Απόστολος άρχισαν να επιστρέφουν στην επιφάνεια ενώ Μιχάλης και Κώστας άρχισαν να αρματωνουν στα -100. Αφού τελείωσαν την τραβέρσα (φτασαμε εκει που ειχε σταματησει ο Νικος Πασπαλιαρης σε προηγουμενη αποστολη αρματωματος) άρχισαν να κατεβαίνουν και πλέον "είδαν" επιτέλους το 40αρι βάρβαρο που ακολουθεί. Η τραβέρσα έχει τελειώσει και πλέον το επικίνδυνο κομμάτι του παλιού αρματωματος έχει παρακαμφθεί. Βγαίνοντας εντοπίσαμε δυο διορθώσεις και ελέγξαμε μια νέα προσέγγιση για το αρματωμα της εισόδου που θα κάνουν το αρματωμα ακόμη πιο ασφαλές. Απευθύνθηκε κάλεσμα σε όποιον σπήλαιολόγο (ανεξαρτητος συλλογου) επιθυμεί να επισκεφθεί μαζί μας την Φτερολακα.
- Φτερολακα 9-6-2012: Αυτο το Σαββατοκύριακο ο ΣΕΛΑΣ εδώσε την σκυτάλη στον ΘΗΣΕΑ για να συνεχίσει την Φτερολακα (ο οποίος ανταποκρίθηκε στο γενικό μας κάλεσμα). Οπως ανέφερε ο Θανάσης Ξανθόπουλος (ΘΗΣΕΑΣ), η ομάδα του Θησεα συνέχισε το αρματωμα απο τα -150 που το είχαμε αφήσει κάνοντας και το επόμενο πηγάδι (περίπου 35 μέτρα) μέχρι την αρχή της τελευταίας τραβερσας στα -185). Στην ομάδα ήταν εκτός από τον Θανάση συμμετείχαν οι, Παναγιώτης Γεωργίου, Πάνος Γεωργοπουλος, Απολλων Θρασυβουλιδης και ο Τελης Διλιντάς.
- Φτερόλακκα 23-24/06:Πήγαν Φτερολακα αρκετά άτομα: Μιχάλης, Λευτερης Αλέξανδρος, Ηλίας Καζαης, Λιλιαννα, Βίκυ, Απόστολος, Απολλων, Αγγελική και επιπλέον 2 φίλοι - μη μέλη του συλλόγου. Το Σάββατο στο σπήλαιο μπήκαν 2 ομάδες: Ηλίας, Αλέξανδρος και ο Κώστας Α. μπήκαν πρώτοι για αρματωμα απο τα -200 στον πάτο. Το αρματωμα ξεκίνησε με μια τελικά πολυ δύσκολη τραβερσα η οποία θέλει διορθώσεις και ενίσχυση. Συνεχίσαμε με το εντυπωσιακό 45αρι το οποίο είναι απο τα πιο όμορφα πηγαία με καταρράκτη που έχουμε δει. Γενικά το σπήλαια ειδικά κάτω θυμίζει πολυ βαθύτερα σπήλαια άλλοτε Voronja άλλοτε Γουργουθακα... Το αρματωμα ολοκληρώθηκε στις 17:30 οπότε και αφού ελέγξαμε τα δυο σιφωνια αρχίσαμε να ανεβαινουμε. Στο ένα σιφωνι υπάρχει εισρόη νερού από παράλληλο σύστημα. Το νερο ήταν σε χαμηλό επίπεδο και έτσι δεν υπήρχαν πολυ υδρατμοι. Η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη για φωτογράφηση και για να δεις το σπήλαιο. Είδαμε "παράθυρα" που δεν τα είχαμε ξαναδεί !!! Δεύτερη ομάδα ο Μιχάλης με τον Απόστολο οι οποίοι κατέβηκαν μέχρι τα -220 κάνοντας διορθώσεις και ενισχύοντας το αρματωμα. Την επόμενη ήρθαν τα παιδιά του ΘΗΣΕΑ και μπήκαν στο σπήλαιο οι υπόλοιποι. Περιοριστήκαμε δυστυχώς μόλις σε τρείς αλλαγές / διορθώσεις (οι 2 μετά την τραβέρσα στα -180 αν θυμάμαι καλά και η μια πρίν).
- Φτερόλακκα 7 & 8 Ιουλίου 2012: Επισκεφτήκαν την Φτερόλακα κάποια μέλη από τον ΣΕΛΑΣ ΣΠΕΛΕΟ και ΦΟΣ σύνολο 8 άτομα. Η αναχώρηση έγινε από Αθήνα το Σάββατο το μεσημέρι στις 2:30 και γύρο τις 6 το απόγευμα είμασταν στην κατασκήνωση της Φτερόλακας. Ο καιρός σε αντίθεση με τα προγνωστικά δεν ήταν με το μέρος μας και ένα ψιλόβροχο που μας έπιασε με το που φτάσαμε δεν επηρέασε την καλή μας διάθεση. Αποφασίσαμε η πρώτη ομάδα να μπει το ίδιο βράδυ οπότε αφού φάγαμε και ξεκουραστήκαμε για λίγες ώρες στις 23:30 μπαίναμε μέσα στο σπήλαιο.Η πρώτη ομάδα με τους Μίλτο Μισσινέζο Νίκο Μπάνο Νίκο και Απόστολο Κουρτή φτάσαμε μέχρι τις πρώτες τραβέρσες μετά την "Κραμπονάδα" στα -80 και αφού βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες στις 6:00 το πρωί έιμασταν πίσω στην κατασκήνωση οπού βρήκαμε και την δεύτερη ομάδα που είχε αρχίσει να ετοιμάζετε για το σπήλαιο. Στην πρωινή ομάδα ήταν οι Αντώνης Βοριάς Ειρήνη Πυρομάλλη Μίλτος Χασιάλης και η Ξένια Γεωργοπούλου και φτάσανε στο ίδιο βάθος με την βραδινή.Ο Αντώνης και Ειρήνη προχώρησαν λίγο παραπάνω στην τραβέρσα. Οι εντυπώσεις από το σπήλαιο ήταν άριστες για όσους δεν το είχαν επισκεφθεί ξανά και όλοι μας φύγαμε με διάθεση και όρεξη για μια επόμενη επίσκεψη στην Φτερόλακα.
- Φτερολακα 29/30-9-2012: Επισκέφθηκαν την Φτερολακα 5 άτομα με επικεφαλής τον Αγγελο Βλαχοπουλο του ΘΗΣΕΑ. Συνέβησαν τα εξής, 1.Ξεσφήνωσε το καρυδάκι της πρώτης παράκαμψης και το ξανασφήνωσαν. 2. Στην κατάβαση με τις δύο παρακάμψεις, μια κοντή από καρυδάκι και μια μακρυά σε διαμπερές και αμέσως πρίν από κεί που ξεκινάνε οι τραβέρσες, υπήρχε μιά δύσκολη αλλαγή σε αρνητικό που είναι αγκυρωμένη σε βραχοδέσιμο με μακρύ-φαρδύ ιμάντα. Έλυσαν τον κόμπο και κατάργησαν αυτή την αλλαγή Έλεγξαν το καρυδάκι που μου φάνηκε πολύ καλά σφηνωμένο. Ετσι η κατάβαση ξεκινάει από πατάρι με διπλό αρμάτωμα και περνάει από δύο παρακάμψεις. 3. Διαπιστώθηκε φθορά στο σχοινί της τυρολέζας λίγο παρακάτω. 4.Κουνιούνταν 3/4 πλακέττες που η βίδα τους είναι τερματισμένη οπότε μπήκε μία ροδέλλα σε μια από αυτές. 5.Τα καραμπίνερ έχουν πιάσει άλατα και ίσως θα χρειαστεί εργαλείο για να ξεβιδώσουν.
- Φτερολακα 12-13 Οκτ 2012: Μια ομάδα αποτελούμενη από τους, Βασιλική, Λευτέρη και Γιώργο (από το 2011) κατέβηκαν στα -150μ με επιτυχία, χωρίς όμως να βρεθεί το χαμένο ζουμάρ του Λευτέρη. Το νερό στο σπήλαιο έχει αρχίσει να αυξάνεται πάλι σε μικρό βαθμό.
- Φτερολακα 10-11 Νοεμβρίου 2012: Η αποστολή εξετελέσθει καθώς οι Ηλίας, Κομνηνός, Αλέξανδρος, Αποστόλης και Μιχάλη (Τσοπελας) από ΣΕΛΑΣ με guest star το Φόντα από ΣΠΕΛΕΟ, πήγαν το Σάββατο το πρωί. Η βροχούλα που έριχνε όλη την έβδομάδα δεν έκανε το χατήρι να πραγματοποιηθεί η κατάδυση μιας και το νερό που κατέβαζε ήταν καφέ από το χώμα οπότε με τη θολούρα του δεν θα έβλεπε τίποτα ο Κομνηνός. Οπότε η ομάδα μπήκε με σκοπό να ξε-αρματώσει. Όλοι (οι του ΣΕΛΑΣ) το πατώσαν και ο Ηλίας ξεκίνησε τη διαδικασία με βοηθό τον Άλεξανδρο. Τα σχοινιά βγήκαν όλα, εκτός από τα "ρώσικα" που έμειναν μέσα στις τραβέρσες. Ο μεγάλος όγκος νερού που έμπαινε στο σπήλαιο το έκανε αρκετά διαφορετικό αλλά και δύσκολο κυρίως λόγω του κρύου, του αέρα και του θορύβου. Συγχαρητήρια αξίζουν στον Ηλία που όχι μόνο ξαρμάτωσε όλο το σπήλαιο, αλλά επιτυγχάνοντας το σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Για άλλη μια φορά το σπήλαιο κατάφερε να κρατήσει μυστική τη συνέχεια του...
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Επιστροφή στο Φτερόλακκα και υπόλοιπος Παρνασσός

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron