Η "Στοιχειωμένη" που κατάντησε... "Συκιά"

Τα σπήλαια και τα φαράγγια είναι από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα με μοναδική επιστημονική και πολιτιστική σημασία. Επιπλέον, η άμεση σύνδεση τους με τα υπόγεια ύδατα επιβάλει την προστασία τους από κάθε μορφής ρύπανση.

Δημοσίευσηαπό Έρη » Δευτ Σεπ 11, 2006 12:09 pm

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενημερώθηκα ότι παρά τη διάθεση τους να βοηθήσουν στην απόφραξη της διόδου της Στοιχειωμένης, δεν υπάρχει δυνατότητα προσφοράς βοήθειας από εκείνους, αλλά έχουμε το ελεύθερο να ενεργήσουμε τα δέοντα ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.
Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε δουλειά...
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:
- Απόφραξη της διόδου της Στοιχειωμένης με τεχνικές διάνοιξης (η καλύτερη τεχνική θα αποφασιστεί από τους ειδικούς διανοίξεων του συλλόγου, κατόπιν αυτοψίας του προβλήματος)
- Ανεύρεση του «Κομμένου του Ελικώνα» και σύνταξη έκθεσης για την κατάσταση του σπηλαίου, που θα αποσταλεί στην εφορία (κάτι που ζητήθηκε από τους ιδίους).
- Στη συνέχεια μπορεί να αρματωθεί το σπήλαιο και να ολοκληρωθεί η αποστολή διάνοιξής του, με κατάβαση ως τα -580μ!

Τα πρώτα δύο σκέλη των ενεργειών μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου (ίσως και μιας ημέρας ακόμα), από δυο ομάδες των δυο-τριών ατόμων έκαστη.
Το τρίτο σκέλος θα χρειαστεί αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί όμως να προγραμματιστεί για αργότερα.

Σκεφτόμουν ότι ένα ΣΚ που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, είναι αυτό της Πανελλήνιας για όσους δεν πρόκειται / δεν μπορούν να πάνε εκεί. Πρέπει όμως όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να έχουν γνώσεις (είτε στις τεχνικές διάνοιξης, είτε στην σύνταξη τεκμηριωμένης έκθεσης για τα αποτελέσματα του «Κομμένου του Ελικώνα»), ανάλογα την ομάδα του ενδιαφέροντός τους.
Επίσης σημειώνω ότι για την πρώτη ομάδα έχει ενδιαφερθεί ο Νίκος Χαρίτος και για τη δεύτερη ο Θανάσης Ξανθόπουλος.

Εάν το ΣΚ αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν, μπορείτε να προτείνετε εναλλακτικές ημερομηνίες...

Ηλία, εσύ ενδιαφέρεσαι?
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Δημοσίευσηαπό Andreas » Δευτ Σεπ 11, 2006 12:18 pm

Έρη, είσαι απίθανη !

Γράφεις, με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου, για διάνοιξη....!

Ρε σύ, θα μας κυνηγήσουν τίποτα Νυστικές Υπηρεσίες.... :D

Πάντως, επειδή το είχα πεί και από παλιά, διατίθμαι και εγώ να βοηθήσω.

Και ας μεταφέρω μόνο ογκόλιθους... Λόγω διάπλασης, θα είναι σαν να πάω το κολατσό μου βόλτα... :D
(πλάκα κάνω... για άλλο λόγο είμαι υπέρβαρος)
Άβαταρ μέλους
Andreas
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Τρί Μάιος 10, 2005 8:31 am

Δημοσίευσηαπό Stelios Zacharias » Δευτ Σεπ 11, 2006 1:34 pm

Έρη έγραψε:- Στη συνέχεια μπορεί να αρματωθεί το σπήλαιο και να ολοκληρωθεί η αποστολή διάνοιξής του, με κατάβαση ως τα -580μ!


Εννοείται ότι όσοι θέλουν να το πάνε και πιό βαθιά ας το κάνουν - αρκεί να κρατάει ένας μετροταινία και άλλος το suunto.
Το -580μ αν θυμάμαι καλά δεν είναι το "τέρμα", είναι εκεί που έληξε η τελευταία αποστολή για τεχνικούς λόγους. Ας με διορθώσουν οι παλιοί για να μαθαίνουν οι καινούργιοι...

:rock:
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
 
Δημοσιεύσεις: 1569
Εγγραφή: Παρ Ιουν 25, 2004 12:35 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece

Δημοσίευσηαπό caspex » Δευτ Σεπ 11, 2006 1:58 pm

Οι "παλιοί" πρέπει να σας ενημερώσουν και για το που περίπου είναι το σημείο που πρέπει να αρχίσει η διάνοιξη.
Δυστυχώς όμως το εν λόγω Σαββατοκύριακο κανένας "παλιός" δεν θα είναι εκεί μαζί σας (θα είναι όλοι στην Πανελλήνια από όσο γνωρίζω...)

Σχετικά τώρα με την συνέχεια της Στοιχειωμένης, αυτή είναι εκεί για όσους καταφέρουν να πάνε στον πάτο (πάντα με πολύ προσοχή) και μετά είναι αρκετά έτοιμοι ώστε να κάνουν μια μεγάλη τραβέρσα στην κορυφή του τελευταίου πηγαδιού.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή ομάδα του ΣΕΛΑΣ έχει όλα τα φόντα για να το κάνει αυτό (κρίνοντας από τις πρόσφατες επιδόσεις της στα Πελετά) δεν παύει όμως να χρειάζεται μεγάλη προσοχή...

Του νου σας γιατί η Στοιχειωμένη δεν έχει καμία σχέση με όποιο βάραθρο κι αν έχετε κάνει μέχρι σήμερα...
Τελευταία επεξεργασία από caspex και Δευτ Σεπ 11, 2006 4:55 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Andreas » Δευτ Σεπ 11, 2006 2:13 pm

caspex έγραψε:Του νου σας γιατί η Στοιχειωμένη δεν έχει καμία σχέση με όποιο βάραθρο κι αν έχετε κάνει μέχρι σήμερα...

Ωραία.... αποσυρουμε την προθυμία μας και συνεχίζουμε αυτό που ονομάζω "συλλογή εμπειριών".

Δε πειράζει παιδιά, άλλη φορά
Άβαταρ μέλους
Andreas
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Τρί Μάιος 10, 2005 8:31 am

Δημοσίευσηαπό Έρη » Δευτ Σεπ 11, 2006 2:49 pm

Παιδιά άλλο διάνοιξη και άλλο αποστολή για εξερεύνηση.

Η διάνοιξη θέλει λίγα άτομα και μια-δυο μέρες το πολύ.
Η αποστολή για εξερεύνηση (του κομματιού που λέτε) είναι κάτι τελείως διαφορετικό, απαιτεί χρόνο και άτομα και ο καθένας μπορεί να πάει μέχρι εκεί που το "λέει η περδικούλα του".
Το ΣΚ 22-23 εγώ πρότεινα να γίνει η διάνοιξη (κι αυτό εφόσον βρεθούν άτομα που μπορούν και θέλουν για το εν λόγω ΣΚ). Τα επόμενα ΣΚ είναι διαθέσιμα για το αρμάτωμα και την εξερεύνηση και σίγουρα θα είναι και οι παλιοί και οι νέοι και όλοι!!
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Η Στοιχειωμένη, το Κομμένο του Ελικώνα και τα άλλα κομμένα..

Δημοσίευσηαπό Έρη » Δευτ Οκτ 09, 2006 10:36 am

Μια ομάδα του ΣΕΛΑΣ (Ηλίας Καζαής, Μιχάλης Μπάττος, Κώστας Ρεμούνδος, Αγγελική Ευσταθίου και Έρη Τσάλου) ξεκίνησε εχτές, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, με σκοπό την προσπάθεια διάνοιξης της διόδου που έχει φράξει από τους ογκόλιθους.
Με μεγάλη μας χαρά συνειδητοποιήσαμε κατά την άφιξή μας ότι το σπήλαιο έχει περιφραχθεί από τον ιδιοκτήτη του λατομείου, κατόπιν απαίτησης της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας (δείτε σχετικά εδώ: http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.p ... sc&start=0) στις οποίες φαίνεται να συμμορφώθηκε.
Από την ομάδα αφιερώθηκαν περισσότερες από 5-6 ώρες προκειμένου να σπάσουν και να απομακρυνθούν οι βράχοι που έφραζαν τη δίοδο. Το σημείο μας είχε υποδείξει σε παλαιότερη επίσκεψη ο Caspex.
Δυστυχώς, η κατάβαση στην αποφραγμένη στοά, έδειξε ότι χώματα και πέτρες είχαν διεισδύσει κι εκεί, φράζοντας το παράθυρο προς το εσωτερικό. Έχοντας έλλειψη γνώσης του πως ήταν παλαιότερα το σπήλαιο και μη γνωρίζοντας προς ποια πλευρά πρέπει να ξε-μπαζώσουμε αποφασίσαμε να φύγουμε. Ένας άλλος παράγοντας που ενίσχυσε την απόφαση αυτή, ήταν ο παράγοντας ασφάλεια, διότι το λαγούμι που ελευθερώθηκε εξελισσόταν κάτω από ογκόλιθους και πέτρες, με κίνδυνο κατολίσθησης.
Πρέπει να επαναληφθεί η επίσκεψη με μέλη της παλαιότερης αποστολής, ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Με λύπη μου σας πληροφορώ ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Στοιχειωμένη να παραμείνει για πάντα κλειστή ιδιαιτέρως χωρίς ουσιαστική βοήθεια από Κρατικούς παράγοντες / υπηρεσίες.
Στη συνέχεια της αποστολής, προσπαθήσαμε να βρούμε το σπήλαιο που είναι γνωστό ως «το κομμένο του Ελικώνα». Το σπήλαιο αυτό είχε δημοσιευθεί στο forum της Ομοσπονδίας από τον Ξανθόπουλο Θανάση (δες σχετικά εδώ: http://www.fhs.gr/gr/forum/viewtopic.php?t=647) ώστε να γραφτεί αναφορά στην Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας σχετικά με την κατάσταση του σπηλαίου και την αξία του. Δυστυχώς το σπήλαιο αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ. Το λατομείο το «έφαγε» ολοσχερώς αφήνοντας μια αξιολύπητη τρύπα στο τοίχωμα του λατομείου. Για συνέχεια σε βάθος, ούτε λόγος, καθώς όλες οι τρύπες που ανακαλύπτονται φαίνονται να μπαζώνονται με χώματα και πέτρες.
Το συναρπαστικότερο από όλα όμως, είναι ότι στην προσπάθειά μας να βρούμε το Κομμένο του Ελικώνα, σταματήσαμε σε ένα λατομείο της περιοχής, το οποίο δούλευε εκείνη την ώρα. Μόλις μας είδε ο υπεύθυνος (με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια) άρχισε να φωνάζει και μόλις έμαθε ποιοι ήμασταν άρχισε να μας απειλεί ότι αν δεν απομακρυνθούμε θα καλέσει την αστυνομία, ότι είμαστε παράνομοι και ότι δεν υπάρχει σπήλαιο εκεί. Ο τρόπος του και μόνο έδειχνε ακριβώς το αντίθετο και βεβαίως εμείς επιμείναμε. Τραβήξαμε φωτογραφίες εκτός της περιμέτρου του λατομείου κυρίως αλλά ευτυχώς προλάβαμε να τραβήξουμε και μερικές κοντινότερες. Αυτά που θα δείτε στις φωτογραφίες θα σας συγκλονίσουν. Φαίνεται ότι κάθε λατομείο της περιοχής καταστρέφει από ένα σπήλαιο και κανείς ποτέ δεν μαθαίνει γι’ αυτό. Η εφορία δεν ενημερώνεται (και πιθανότατα δεν επιδιώκει να ενημερωθεί), οι λατόμοι φοβούνται μήπως τους απαγορευθεί η εξόρυξη και δεν αναφέρουν τίποτα (μάλιστα όταν εμφανιστεί κάποιος σπηλαιολόγος, εξοργίζονται, απειλούν και κρατούν τους αριθμούς των πινακίδων των αυτοκινήτων) και οι σπηλαιολόγοι τρέχουν και φωτογραφίζουν και ξε-μπαζώνουν με προσωπικό κίνδυνο.
Είμαι εξοργισμένη από εχτές για τα γεγονότα που αντιμετώπισα, αφενός με την Εφορία που ενώ έχει τη δυνατότητα να πετύχει κάτι, δεν ενδιαφέρεται να το κάνει (κάθε λατόμος θα έπρεπε να είναι παράνομος και υποχρεωμένος να πληρώνει τεράστια πρόστιμα σε περίπτωση που βρίσκει σπήλαιο και δεν το δηλώνει, από εκεί κι ύστερα να γίνεται αξιολόγηση του σπηλαίου και να αποφασίζει η εφορία αν αξίζει τον κόπο να το διαφυλάξει ή όχι, βάσει κάποιων κριτηρίων) και αφετέρου με την Επιτροπή Προστασίας Σπηλαίων της ΣΟΕ, που όχι μόνο δεν κάνει κινήσεις για τη διαφύλαξη των σπηλαίων στην περιοχή της Αγίας Άννας (Κούκουρα) που από καιρό έχουμε δηλώσει με καταχωρήσεις στο Ομοσπονδιακό forum ότι είναι μια περιοχή εντόνως καρστικοποιημένη και καταστρέφεται σε μόνιμη βάση από τα δεκάδες λατομεία που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και για το γεγονός ότι ενώ έχει κοινοποιηθεί το θέμα της Στοιχειωμένης πάρα πολλές φορές και σε διαφορετικά μέσα (έως και στην τηλεόραση), δεν έλαβα προσωπικά –ούτε άλλος από την ομάδα μου- τηλεφώνημα από μέλος της επιτροπής για προσφορά βοηθείας αλλά ούτε καν από ενδιαφέρον για το αν προχωράει το θέμα αυτό και προς ποια κατεύθυνση...

Τελικά είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον αγώνα? Μάλλον είμαστε...
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Δημοσίευσηαπό Έρη » Πέμ Οκτ 12, 2006 9:38 am

Φωτογραφίες από τη Στοιχειωμένη και την προσπάθεια διάνοιξης:

Εικόνα Εικόνα
Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Φωτογραφίες από το δεύτερο κομμένο σπήλαιο που βρήκαμε:

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε πολλές φωτογραφίες από όλο το χρονικό των προσπαθειών καθώς και τις επεξηγήσεις τους...
http://www.selas.org/photos.selas.org/t ... p?album=34
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Δημοσίευσηαπό caspex » Πέμ Οκτ 12, 2006 10:51 am

Μην απογοητεύεσθαι. Όλοι μαζί μπορούμε να την σώσουμε την "Στοιχειωμένη"

Σχετικά με το ακριβές σημείο που πρέπει να σκάψουμε/διανοίξουμε μπορούν να μας βοηθήσουν μονάχα οι μετρήσεις της χαρτογράφησης και το Visual Topo. Πρέπει δηλαδή να πάμε μαζί με μετροταινία και πυξίδα και να βρούμε ακριβώς που είναι η τρύπα και όχι που θυμόμουν ότι ήταν...

Y.Γ.: Ωραίες οι φωτό.
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Προστασία Σπηλαίων/Φαραγγιών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron