Φαραγγι Αγγιτη

Ότι έχει σχέση με τα φαράγγια. Παιδιά - γράφετε.

Φαραγγι Αγγιτη

Δημοσίευσηαπό alfa365 » Παρ Σεπ 28, 2012 12:15 pm

Φαράγγι Αγγίτη
Το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη έχει μήκος 15χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους. Πρόκειται για μια βαθιά και στενή ποτάμια κοιλάδα, που διασχίζεται από τον ποταμό Αγγίτη, γνωστή και με τις ονομασίες 'Στενά Πέτρας' και 'Διώρυγα', η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νεογενούς και τεταρτογενούς περιόδου. Σε διάφορες περιοχές έχουν βρεθεί βραχογραφίες, πιθανώς του 5ου-6ου αι. μ.Χ. Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει δάφνες, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, αγριολεύκες, αρμυρίκια, ενώ η πανίδα και η ορνιθοπανίδα είναι πλούσιες. Η πρόσβαση στο φαράγγι είναι δυνατή τόσο από την αρχή του, στο χωριό Συμβολή, όσο και από το τέλος του, στη Λευκοθέα.

Σε απόσταση 250 μέτρων από τη νότια πλευρά της εισόδου του σπηλαίου, περνά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το φαράγγι του Αγγίτη, το «Βράους», όπως το λένε οι ντόπιοι. Βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις πριν από εκατομμύρια χρόνια, χώρισαν τη γη στα δύο αφήνοντας να περάσουν προς τη θάλασσα τα νερά της μεγάλης λίμνης, που σκέπαζε τη λεκάνη της Δράμας. Έτσι δημιουργήθηκε το φαράγγι του Αγγίτη. Γιγάντιοι όγκοι από συμπαγή πετρώματα ξεκινούν απ’ τη μια και την άλλη όχθη του ποταμού και ορθώνονται πανύψηλα τοιχώματα για να ορίσουν την πορεία του, συνθέτοντας ένα θέαμα εκπληκτικό. Στα περίπου 15 χλμ. της κοιλάδας του ποταμού υπάρχουν σπήλαια που κατά το παρελθόν κατοικήθηκαν από ανθρώπους. Ευρήματα της ανθρώπινης εγκατάστασης αποτελούν τα βραχογραφήματα τα οποία απεικονίζουν ανθρώπινα πρόσωπα καθώς και ζώα. Η χρονολόγησή τους θεωρείται επισφαλής. Κατά μία άποψη είναι από τον 5ο – 6ο μ.Χ. αιώνα. Ο ποταμός Αγγίτης αποτελεί ιδανική διαδρομή για Rafting.
Image Άλλοι αξιόλογοι τόποι Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγίστας (7 χλμ. περίπου από την Αλιστράτη) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τον Αγγίτη και την παλιά πέτρινη γέφυρα. Η γέφυρα έχει συνολικό μήκος 59 μ. και θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ανατολική και τρίτη σ’ όλη τη Μακεδονία. Το πλάτος της είναι 4,50 μ. και το ύψος της μεγαλύτερης καμάρας 5,50 μ. Κατασκευάστηκε την εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Από εδώ περνούσαν τα παλιά χρόνια έμποροι που διακινούσαν προϊόντα από τη μια προς την άλλη μεριά του ποταμού. Καταλύματα
alfa365
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 27, 2012 11:41 am

Επιστροφή στο Φαράγγια - Canyoning

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron