Σλοβενία Αύγουστος 2007

Αποστολές του ΣΕΛΑΣ στο βαθύτερο σπηλαιο του πλανήτη, την Voronia - Krubera (-2190m), στην Απχαζία, στον Δυτικό Καύκασο και άλλες αποστολές στο εξωτερικό.

Συντονιστής: caspex

Σλοβενία Αύγουστος 2007

Δημοσίευσηαπό Έρη » Δευτ Αύγ 20, 2007 12:46 pm

Εχτές το πρωί (Κυριακή 19 Αυγούστου) επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της Ελληνικής ομάδας από την αποστολή του CAVEX στη Σλοβενία, μετά από παραμονή δυο εβδομάδων.
Η περιοχή που πραγματοποιήθηκε η αποστολή ήταν κοντά στο χωριό Bovec, σε σπήλαιο βάθους -1200μ που κατέληγε σε σιφόνι. Σκοπός της αποστολής ήταν η κατάδυση στο σιφόνι και το "μεγάλωμα" έτσι του μέγιστου βάθους του σπηλαίου. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να φτάσει έως τα -1000μ προωθώντας υλικά και να επιστρέψει στην επιφάνεια από διαφορετική είσοδο (το σπήλαιο έχει αρκετές)!!!
Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τους Ρώσους και τους Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι, Πολωνοί...

Άλλες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Άλλωστε νομίζω ότι είναι καλύτερο να δοθούν από τα μέλη της αποστολής:
Κώστα Αδαμόπουλο (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
Μιχάλη Μπάττο (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
Γρηγόρη (επίθετο δεν γνωρίζω) (ΣΠ.Ο.Κ.)

Κώστα (μιας και εσύ είσαι ο μόνος που έχεις ήδη πρόσβαση στο ίντερνετ) δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή, τους συμμετέχοντες και την δράση της Ελληνικής ομάδας.
Επίσης, εννοείται, περιμένουμε και πολλές φωτό...
Τελευταία επεξεργασία από Έρη και Τετ Αύγ 22, 2007 5:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Δημοσίευσηαπό caspex » Τετ Αύγ 22, 2007 1:52 pm

Χαίρετε κι από μένα!

Λοιπόν, όντως επέστρεψε την Κυριακή 19 Αυγούστου 2007 η τριμελής αποστολή του ΣΕΛΑΣ στην Σλοβενία. Όπως ανέφερε και η Έρη πιο πάνω, τα μέλη της αποστολής ήταν οι εξής:
Κώστας Αδαμόπουλος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
Μιχάλης Μπάττος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
Γρηγόρης Αναστασόπουλος (ΣΠ.Ο.Κ.)


Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο όρος Κανίν (2587 μ.) και συγκεκριμένα κοντά στην κορυφή του Rοmbon (2208 μ.) στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, κοντά στο τουριστικό θέρετρο Bovec. Το αντικείμενο της αποστολής ήταν το σπήλαιο Crnelsko Breszno (-1241m) το οποίο καταλήγει σε σιφώνι. Σε αποστολή τον περασμένο Οκτώβριο (για την οποία ο υπογράφον είχε πρόσκληση να συμμετάσχει, την οποία δεν αξιοποίησε) η ομάδα CAVEX πέρασε το σιφόνι και βρήκε ενδιαφέρουσα συνέχεια. Επομένως, στόχος της παρούσας αποστολής ήταν να περάσει το σιφόνι μεγαλύτερη δύναμη σπηλαιοδυτών ώστε να βρεθεί κάποιος τρόπος παράκαμψης του σιφονιού. Για την Ελληνική ομάδα η στόχοι ήταν πιο απλοί... Να δούμε φίλους από τα "παλιά" και να προστεθεί εμπειρία σε σπήλαια μεγαλύτερα από -1000μ βάθος στα μέλη της ομάδας. Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τους Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι και Πολωνοί σπηλαιολόγοι.

Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Το Crnelsko Breszno (-1241m) είναι σύστημα σπηλαίων (έχει τουλάχιστον δύο εισόδους), είναι το δεύτερο βαθύτερο στην Σλοβενία (*) και από τα βαθύτερα στον κόσμο. Το μήκος του είναι περισσότερο από 7 κμ. Τα μέλη της αποστολής (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων) έμπαιναν συνήθως από την κυρία είσοδο σε υψόμετρο 2070μ (στους πρόποδες της κορυφής Crnelski Vrsici, 2276 m.) και έβγαιναν από την είσοδο Guliver (-940m) αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα.

Η αποστολή αναχώρησε από Ελλάδα την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007, δηλαδή διήρκεσε 13 μέρες μαζί με το ταξίδι από και προς την Σλοβενία. Το ταξίδι έγινε οδικώς, μέσω FYROM, Σερβίας, Κροατίας και τελικά Σλοβενίας. Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι το Bovec Της Σλοβενίας που ήταν και ο τελικός προορισμός, είναι 1750 km τα οποία καλύψαμε πηγαίνοντας σε 20 ώρες. Αξίζει να πούμε ότι μεγάλο μέρος της διαδρομής έγινε με βροχή... η οποία γενικά μας συνόδευε (με ιδιαίτερη ένταση θα έλεγα) τις τρεις πρώτες μέρες της αποστολής. Το οδικό δίκτυο είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλό ενώ καθώς φτάναμε επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το Bovec από βόρεια (μέσω Kraj) και όχι από Νότια ( Tolmin, Nova Gorica) όπως είχαμε κάνει το 2003 στην τότε αποστολή του ΣΕΛΑΣ. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια υπέροχη διαδρομή στην καρδιά των Ιουλιανών Άλπεων η οποία κατά το "η καλή μέρα από το πρωί φαίνετε" μας προετοίμασε για την αποστολή που θα ακολουθούσε...

Φτάνοντας, η αποστολή ενώθηκε με τα μέλη του CAVEX (κυρίως Ρώσοι, Ουκρανοί και Ισπανοί σπηλαιολόγοι). Επειδή, δεν είχαν αφιχθεί από την Μόσχα όλοι οι σπηλαιολόγοι, ανεβήκαμε σε ένα μικρό καταφύγιο κυνηγών λίγο μετά τον σταθμό Β του τελεφερικ. Εκεί μέιναμε το πρώτο βράδυ. Την επομένη, μέσω τελεφερίκ ανεβήκαμε στα 2100 μέτρα υψόμετρο, στο σαλέ του γνωστού (από το 2003) χιονοδρομικού κέντρου. Η αποστολή είχε πλέον σχεδόν πλήρεις δύναμη δηλαδή περίπου 20 άτομα. Ο καιρός όμως είχε αντιθετη απόψη σχετικά με το πότε θα έπρεπε να αρχίσει η αποστολή οπότε και λόγω έντονων βροχοπτώσεων μας καθήλωσε για δύο μέρες στο χιονοδρομικό (μέχρι και το τελεφερικ παρέμεινε κλειστό...). Η δράση μας περιορίστηκε στην προώθηση λίγων σακιδίων περίπου ένα χιλιόμετρο μακρυά, στο σημείο που έκτοτε θα λεγόταν (από τα μέλη της αποστολής), "the Greek station".

Μόλις "έφτιαξε"(**) ο καιρός, κάναμε το πρώτο δρομολόγιο προς την κατασκήνωση βάσης, 5 χιλιόμετρα μακρυά ώστε να είμαστε κοντά στο σπήλαιο προωθώντας το μαγειρίο και κάποια ομαδικά υλικά. Την επόμενη ξεκινήσαμε προωθώντας τα ατομικά μας υλικα από και προέκυψε μια ατυχία. Ο Μιχάλης (ο πρόεδρός μας!!!) ένοιωσε έναν έντονο πόνο στο γόνατο και έτσι αποφασίσαμε ότι ήταν καλύτερο να καθηλωθεί εκεί για μια - δυό μέρες. Έτσι κι έγινε λοιπόν, στήσαμε σκηνή στο σημείο αυτό (εξ ου και το "Greek Station") και για τις επόμενες δύο μέρες ο Γρηγόρης και ο υπογράφον μετέφεραν φορτίο με ομαδικά υλικά αλλά πάντοτε επέστρεφαν να μείνουν μαζί με τον Μιχάλη. Ο καιρός μας "δείχνει τα δόντια του" στις 10 Αυγούστου με πολύ βροχή και έντονο αέρα, γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε. Ευτυχώς όλα καλά και στις δύο κατασκηνώσεις. Τελικά, ο Μιχάλης αναρώνει και από τις 12 Αυγούστου είμαστε όλοι μαζί στην ίδια κατασκήνωση στην περιοχή Rombon. Την ίδια ημέρα γίνετε και η πρώτη κατάβαση σε σπήλαιο από σπηλαιολόγους της αποστολής. Συγκεκριμένα οι Ισπανοί κατεβαίνουν για να αλλάξουν σκοινιά στο σπηλαιο Guliver. Αυτό είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που απαιτήθηκε για το στήσιμο της κατασκηνωσης βάσης το οποίο προσωπικά θα το συνέκρινα μονάχα με την αποστολή του ΣΕΛΑΣ στον Γουργούθακα το 2001!

Στις 13 Αυγούστου και ενώ ο Μιχάλης ακόμη ξεκουράζετε, ο υπογράφον και Γρηγόρης Αναστασόπουλος, κατεβαίνουν μέχρι τα -370μ βάθος στο Crnelsko Breszno προωθώντας σακίδια και κάνοντας τον εγκλιματισμό τους. Την επομένη, είναι σειρά του Μιχάλη Μπάττου να κάνει το ίδιο ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες κάνουν το 6ο και τελευταίο (με εξαίρεση αυτό της επιστροφής) δρομολόγιο τους για κουβάλημα υλικών (***).

Όλοι μαζί και μόλις τρεις μέρες πριν την αναχώρηση μας, μπαίνουμε στο σπήλαιο Crnelsko Breszno (-1241μ) στις 15 Αυγούστου 2007. Κουβαλάμε από ένα σακίδιο έκαστος και φτάνουμε στην 2η κατασκήνωση του σπηλαίου στα -1000μ (****) μετά από 12 ώρες και πορεία περί τα 5.5 km. Διανθυκτερεύουμε εκεί σε ένα "υπέρφορτωμένο" bivuac μοιραζόμενοι δύο υπνόσακους (!!!) και την επομένη ξεκινάμε να ανεβούμε από την είσοδο Guliver. Η διαδρομή για την έξοδο αυτή μας ταλαιπορεί λίγο καθώς είναι δύσκολο να την εντοπίσεις και σε ορισμένα σημεία είναι πολύ σαθρή. Φτάνουμε στην επιφάνεια τα μεσάνυχτα και στην κατασκήνωση περί τις 2 τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου μετά από 36 ώρες παραμονή στο σπήλαιο.

Λίγες ώρες ύπνο και την ίδια μέρα κάνουμε το δυσκολότερο δρομολόγιο, αυτό της επιστροφής. Φορτωμένοι με περισσότερα από 40 κιλά ο καθένας κατευθυνόμαστε στο τελεφερίκ και από εκεί κάτω στον "πολιτισμό". Μετά από ένα καλό γεύμα σε τοπικό εστιατόριο ξεκινάμε για το Koper, την μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Σλοβενίας. Λιγα χιλιόμετρα πριν το Koper, βρίσκετε το μικρό χωριουδάκι Skocjan το οποίο φιλοξενεί και τα ομώνυμα φημισμένα σπήλαια. Τα σπήλαια του Skocjan ή Skocjanska Jama είναι τουριστικά αξιοποιημένα και εγγεγραμμένα στην λίστα προστατευόμενων μνημείων της φύσης της UNESCO από το 1986. Η εξερεύνηση τους ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέσα τους βρίσκετε το μεγαλύτερο ( σε διαστάσεις) υπόγειο φαράγγι στον κόσμο! Πραγματικά αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς και να περπατήσει την μήκους 2.3 Km τουριστική διαδρομή καθώς και να επισκεθεί τα τρία μουσεία της περιοχής ιδίως το λαογραφικά και το σπηλαιολογικό που αναφέρει λεπτομερώς την ιστορία και τα μέσα των εξερευνήσεων.

Γεμάτοι νέες εικόνες και εμπειρίες επιστρέψαμε στην Ελλάδα. Έχουμε φέρει αρκετές φωτογραφίες τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί σας στην επίσημη παρουσίαση. Όμως δεν μπορώ να παραλείψω σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι για πρώτη φορά 6 χρόνια μετά την αποστολή του ΣΕΛΑΣ στον Γουργούθακα, προστέθηκαν δύο νέα ονόματα Ελλήνων οι οποίοι έχουν εμπειρία σε σπήλαια βάθους μεγαλύτερου από -1000μ...

Άντε και σε "κατώτερα"!!!

Για την αποστολή "Σλοβενία 2007"
Κώστας Αδαμόπουλος

σ.σ. Οι φωτογραφίες είναι όλες του Γρηγόρη Αναστασόπουλου.


[/b](*) Μετά το Cehi 2, -1511m το οποίο βρίσκετε στην ίδια περιοχή - περάσαμε πολύ κοντά του - και είναι το βαθύτερο στην Σλοβενία και 7ο στον κόσμο.
(**) Ο καιρός σε αυτό το υψόμετρο και σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος είναι πιο κρύος και βροχερός από εδώ. Λίγη βροχή και συννεφιά ήταν στην ημερήσια διάταξη καθόλη την αποστολή...
(***) Συνολικά και με πρόχειρους υπολογισμούς έγιναν περίπου 65 Km πορείας για κουβάλημα χωρίς να υπολογίζουμε τα μικρά δρομολόγια για νερό, για βόλτες, από και προς τα σπήλαια κτλ.
(****) Καθοδόν προσπεράσαμε μια κατασκήνωση στα -600μ
Τελευταία επεξεργασία από caspex και Τετ Αύγ 22, 2007 4:59 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό irini » Τετ Αύγ 22, 2007 2:06 pm

Μπράβο παιδιά και μπράβο στον Κώστα για την τόσο αναλυτική περιγραφή (δεν κρύβω ότι ζήλεψα κομματάκι!). Ανυπομονώ να δω τις φωτόγραφίες το βράδυ στο σύλλογο. Εύχομαι να έχουμε και στο μέλλον περισσότερα άτομα που να συμμετέχουν σε τέτοιες αποστολές.
irini
 

Δημοσίευσηαπό caspex » Τετ Αύγ 22, 2007 2:10 pm

Υπάρχουν πολλές ιδέες για αυτό. Περισσότερα σήμερα στον σύλλογο.
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Stelios Zacharias » Τετ Αύγ 22, 2007 2:15 pm

irini έγραψε:δεν κρύβω ότι ζήλεψα κομματάκι!


Και 'γω ζήλεβα μέχρι που διάβασα το κομματάκι με τα 65χλμ πορείας... γλουπ!
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
 
Δημοσιεύσεις: 1569
Εγγραφή: Παρ Ιουν 25, 2004 12:35 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece

Δημοσίευσηαπό caspex » Τετ Αύγ 22, 2007 2:18 pm

...Εκ των υστέρων όλοι οι συμμετέχοντες στην αποστολή συμφώνησαν ότι έπρεπε να έχουμε νοικιάσει ελικόπτερο...
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό caspex » Τετ Αύγ 22, 2007 4:46 pm

Περισσότερες πληροφορίες για τα σπήλαια του Skocjan θα βρείτε εδώ:
http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?p=2143#2143
Κώστας Αδαμόπουλος
_____________
Το Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο είναι πλέον γεγονός. Απλώς προσθέστε την σπηλιά.
www.grcavingmanual.org
Άβαταρ μέλους
caspex
 
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Τρί Δεκ 16, 2003 11:56 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σλοβενία Αύγουστος 2007

Δημοσίευσηαπό Έρη » Κυρ Μαρ 22, 2009 12:50 am

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού "Κορφές" (Μάρτιος-Απρίλιος 09) υπάρχει άρθρο του Μιχάλη Μπάττου για την αποστολή στη Σλοβενία, το καλοκαίρι του 2007. Το περιοδικό εκτός από το άρθρο, φιλοξένησε και διαφημιστική καταχώρηση των σεμιναρίων μας (Ά επιπέδου).
Το τεύχος θα είναι σύντομα διαθέσιμο προς ανάγνωση, στη βιβλιοθήκη του συλλόγου
Εδώ τα καλά καραμπίνερ! Κρανάκια-φόρμες στη μισή τιμή! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τσάμπα... Έλα πάρε-πάρε!
Άβαταρ μέλους
Έρη
 
Δημοσιεύσεις: 499
Εγγραφή: Δευτ Μαρ 22, 2004 10:43 am

Re: Σλοβενία Αύγουστος 2007

Δημοσίευσηαπό Stelios Zacharias » Κυρ Μαρ 22, 2009 2:11 am

Το τεύχος είναι ήδη από την περασμένη Δευτέρα στην βιβλιοθήκη του συλλόγου...

Δεν έχουμε πει ότι έχουμε γεμάτη βιβλιοθήκη;
Στέλιος Ζαχαριάς
Σπηλαιολόγος
Άβαταρ μέλους
Stelios Zacharias
 
Δημοσιεύσεις: 1569
Εγγραφή: Παρ Ιουν 25, 2004 12:35 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece

Re: Σλοβενία Αύγουστος 2007

Δημοσίευσηαπό maggie » Τρί Μαρ 31, 2009 1:16 am

Stelios Zacharias έγραψε:Το τεύχος είναι ήδη από την περασμένη Δευτέρα στην βιβλιοθήκη του συλλόγου...

Δεν έχουμε πει ότι έχουμε γεμάτη βιβλιοθήκη;


Βρε παιδιά το πήρε κανείς; Δεν το βρίσκω στη βιβλιοθήκη
ο χρόνος είναι χρήμα
Άβαταρ μέλους
maggie
 
Δημοσιεύσεις: 383
Εγγραφή: Δευτ Απρ 19, 2004 9:46 pm


Επιστροφή στο Αποστολές στο εξωτερικο - Voronia - Slovenia

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron